onsdag 21 oktober 2009

Riktigt tidig Porsche 912

För lite mer än en månad sedan ramlade Fredrik Melander över den här 80-talet stylade 912an på Blocket.se

Fredrik spontanköpte den eftersom bilen eftersom den hade rätt pris och fanns inom rimligt avstånd från hemmet. Efter att ha släpat hem bilen så upptäcktes både det ena efter det andra. Men till skillnad från oss andra som köper bilar på impuls så var det positiva upptäckter som gjordes. Eller vad sägs om ett rostfritt golv och en kaross som verkar vara i relativt sunt skick. Eller ännu bättre en 911S-motor från 1967 som efter att ha bytt tändspole hoppade igång och fungerade!

Eller hör och häpna att bilen var en 912 med tillverkningsnummer 450051, vilket innebär att den var den 51a tillverkade karossen från Karmannfabriken. Och eftersom det enligt uppgift tillverkades åtta bilar per dag så borde nr 51 tillverkats under andra produktionsveckan. Bilen tillhörde med största sannolikhet det första gänget 912or som kom till Sverige - vem vet det här kanske var Scania Vabis visningsbil.

En sådan här tidig 912 brukar i USA kallas för "painted dash-912" eftersom de hade instrumentpaneler i bilens färg med tre mätare. Inte helt olikt 356an. Men på den här bilen har originalinstrumentbrädan blivit utbytt mot en från den senare delen av 60-talet.

Nu har Fredrik ett litet delikat dilemma - han har nämligen redan en trevlig 911 från 1973 och två tidiga Porschar tycker Fredrik är en för mycket så han kan tänkas skilja sig från bilen med eller utan motor. Vill ni komma i kontakt med Fredrik så kan ni maila mig på Luftkyld@gmail.com så förmedlar jag kontakten.

Inga kommentarer: