torsdag 4 juni 2009

Filmtajm - igen

Hittade den här underbara filmen på SVT Öppet arkiv. Filmen heter Inför Västkustloppet 1964, som var årets stora tävling i Sverige och kördes på den livsfarliga Skreabanan utanför Falkenberg. Eller bana och bana - det var helt enkelt landsvägen vid Falkenbergs södra infart. Delar av banan finns fortfarande kvar och den är riktigt smal och det är knappt att man kan köra två bilar i bredd.

Men filmen är inte från Skreabanan utan från Ring Knutstorp och med i filmen är Ernst Paulsson som förmodligen gör debut i sin nya Porsche Elva med 4-cams Carreramotor som han plockat över från den Porsche Abarth Carrera han tävlade med innan. Den andra bilen är Picko Troberg som kör sin Focus - som var en kopia på Lotus 23an.

Det unika med den här filmen är att det förmodligen är den enda gången som man lyckades dokumentera Ernst Paulsson i Porsche Elvan, för under träningen til Västkustloppet kraschade han med en Porsche 904. Ernst Paulsson skadades så allvarligt och fick stora hjärnskador och avled några år senare. När man tittar på hur klen störtbågen såg ut och att den var lägre än hjälmen så undrar man hur de tänkte. Picko hade ännu lägre störtbåge på sin Focus.

Bilen lagades senare upp och tävlades med sporadiskt.

Tyvärr är det inget ljud på filmen så man kan inte höra Carreramotorn med Sebringdämparen pumpa på.

Inga kommentarer: