lördag 3 januari 2009

Holley Bugspray

Var i garaget idag med min julklapp till mig själv - en Holley Bugsprayförgasare med insugsrör till en folkamotor. Tanken är att RPBn ska rulla (vilket kommer ske vilket år som helst innan 2030) nostalgitrimmad VW 1300- eller 1500-motor med Bugsprayförgasare och lite annat tidstypiskt plock.

Holley Bugsprayförgasarna är egentligen kopior på gamla trimförgasare till Fords sidventils V8or. Men någon gång under slutet av 60-talet i USA var det någon som kom på att de även borde passa på en VW-motor och det funkade. Helt plötsligt fanns det en billig dubbelportsförgasare som med ett specialinsugsrör gav motorerna några extra hästar.

Holley Bugsprayförgasarna fanns i två storlekar där den mindre hette 2110 och den större 3110. Den mindre var den vanligaste versionen eftersom den var anpassad för vanliga cylindervolymer, medan den större var anpassad för motorer där man hade bytt till större cylindersatser på mer än 1800 kubik.

Den "nya" förgasaren på bilden ovan är tänkt som reservdelsförgasare till en annan Bugsprayanläggning jag köpte för några år sedan. Anläggningen på bilden nedan är mer komplett med elektronisk choke och luftrenare.

Inga kommentarer: