torsdag 12 juni 2008

Filmen Le Mans på svt idag!

Klockan 22.25 idag visar tv2 Steve McQueens fantastiska film Le Mans från 1971. Det är en av de märkligaste filmer som jag sett. Steve McQueen hade sånt fokus på att göra coola filmningar att han glömde skriva manus till filmen och ha en regissör. Först efter halva filmen kommer den första riktiga repliken och innan dess är det endast fokus på tuffa dueller mellan Porsche 917 och Ferrari 512, men för oss bilentusiaster är väl det ingen nackdel.

Filmjobbet gjordes under 1970 års tävling med en ombyggd Porsche 908/2 som faktiskt deltog under själva tävlingen med en stor kamera monterad i fronten. Och alla Porsche- och Ferrerientusiaster kan vara lugna för i scenerna där både Porsche 917 och Ferrari 512 kraschar är bilarna egentligen bara ombyggda Lola T70-chassin med karosser från Porsche och Ferrari. Och en Lola är ju bara värd några miljoner idag, så det var nog ett riktigt beslut - eller?

Och för alla er som undrar när Louise Edlinds, alias Malin i Saltkråkan, karriär tog ett slut, så hittar du svaret på det i den här filmen. För hennes insats som flickvän till en av Steve McQueens konkurrenter höll kanske inte riktigt Oscarsklass. Eller är det någon som sett till henne efter 1971?

1 kommentar:

Staffan sa...

Louise Edlind Friberg (som hon heter numera) spelade med i såpan "Vänner och fiender". Hon satt även i riksdagen för Folkpartiet fram till 2006.