torsdag 28 augusti 2014

Idolen Sten Axelsson


På Porsche 356 Klubb Sveriges Riksmöte i helgen dök racingikonen Sten Axelsson upp som hemlig gäst och höll ett föredrag för oss. Han var sedan med hela helgen och såg ut att gå runt att mysa bland alla gamla Porschar.

Han berättade hela sin livshistoria att han som 14-åring började jobba som TV-fotograf vilket ledde till att han lyckades skrapa ihop pengar till en Porsche när det var dags för körkort och sedan köpa drömbilen en Porsche 904 vid 20-års ålder. En bil som han under sitt debutår lyckades köra hem ett SM-guld med! Under sitt debutår! Sedan var det Porsche 906 som gällde både i Sverige och utomlands. Det nog inte så många har koll på var hans framgångsrika karriär utomlands.

Han trollband oss i mer än 1,5 timme utan en enda bild utan enbart genom att stå rätt upp och ned och berätta. Några riktigt härliga citat levererade han också där jag nog tycker kommentaren om Bonniers Lola T70 var bäst: "Lola T70 var ju rena panncentraler. Riktiga bastarder till bilar - tungstyrt och bökigt."

Av en slump hade jag lyckats klura ut att Sten Axelsson skulle komma så jag tog med ett program med en stiliserad bild på Sten Axelsson i unga dagar. Så det var bara att gå fram och be om en autograf som man gjorde när man var liten. Så nu har jag Sten Axelssons autograf på mitt gamla Anderstorpsprogram. Stort!

Den som vill läsa mer om Sten så har Bilsportarvet publicerat en mindre artikel på nätet. Ni hittar artikeln genom att trycka på den här länken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jädrar va häftigt!! Är denna sten från västkusten? Sköt 917 också?

Riktigt kul att detta arrades! Sedan undrar man ju om "Gmünden" och "amerikanen" ägs av samma herre/herrar....

Grymt iallafall! Hoppas på måånga fler bilder från riksmötet!